sekadar renungan bersama..

Isnin, 21 Januari 2013

JANGAN KELIRU ANTARA 'SYAITAN' DAN MANUSIA.

Sesuatu yang mengganggu dan merimaskan pemikiran adalah perkembangan anti-dakwah yang berlaku dikalangan sebahagian kecil rakan-rakan yang 'associate' diri mereka sebagai kumpulan Islam dan pendakwah bebas.

1. Mereka sangat aggresif turun padang menyerang PAS dan ulama-tok2 guru PAS.Apa sahaja tindakan dan keputusan PAS pusat dan Majlis Syura Ulama PAS yang mereka kurang faham dan terkeliru, mereka akan serang habis2an.Tiga isu utama yang mereka enggan faham dan juga enggan berbaik sangka meminta penjelasan daripada senarai panjang ulama2 PAS adalah tahalluf siyasi PAS bersama Pakatan Rakyat, isu ucapan-amanat TG Hadi Awang dan isu kalimah Allah.

2.Sebahagian mereka masih menjadi ahli PAS dan peliknya enggan berhenti menjadi ahli.Dalam ceramah perkenalkan diri sebagai tak sokong mana2 (neutral) tetapi fitnah PAS dan ulama2 PAS lebih teruk daripada MCA kutuk Islam dan syariatnya.

3. Modal utama yang mereka selalu 'recycle' adalah betapa PAS sanggup diperkuda dan jadi alat orang2 China DAP untuk melemahkan orang Melayu dan jika PR berkuasa Kristian akan kukuh dan mungkin berkuasa.

4.Bagi mereka apapun, betapa besar kezaliman UMNO/BN kepada rakyat negara ini, kepada Islam itu sendiri akan ditelan dan dianggap picisan.Sebutlah betapa pemimpin2 UMNO terlibat dalam pelbagai skandal dan pengkhianatan kepada rakyat khususnya orang2 Melayu, mereka semacam tiada hati kecil dan perasaan kemanusiaan.

5.Dengan segala bukti pemimpin2 UMNO terlibat dalam jenayah pembunuhan Altutuya, rasuah 530 juta Scorpene, bersekongkol dengan pemimpin MCA dalam rasuah PKFZ 4.5 Billion, telah dan akan membazir lebih 60 billion dalam projek super mega LRT, mungkir janji, pecah amanah wang royalti petroleum rakyat Kelantan (96% Melayu-Islam) sebanyak 10.3 billion, rasuah projek lembu NFC 250 juta, ketirisan wang kerajaan sehingga 25 billion setahun dan penyeludupan lebih 1 trillion duit rakyat Malaysia keluar negara (190 billion dalam tahun 2010 sahaja)...macam-macam lagi.

6. Pendedahan skandal pemberian kerakyatan secara melanggar undang2 negara kepada ratusan ribu pendatang asing di seluruh negara (tertinggi di Sabah dan Selangor) dan memberikan mereka hak mengundi menentukan kuasa politik dinegara ini.

7. Bagaimana pula dengan isu2 Islam yang kumpulan NGO Islam dan pendakwah bebas sangat minat? Apa jenayah UMNO? Tak habis2 pemimpin UMNO pertikai kesesuaian pelaksanaan hukum2 jenayah syariah di Malaysia. Bahkan persenda pula hukum hudud, terus mengembangkan industri perjudian dinegara ini (PM Najib tambah bilangan draw perjudian 12 lagi 3 bulan lepasjadi menteri kewangan), lesenkan judi bolasepak (walaupun tarik balik lepas bantahan besar2an), enggan laksanakan hukuman sebat peminum arak walaupun mahkamah perintah dan pesalah redho) dan berlepas tangan dalam kebanyakan kes2 murtad.

8 Mungkin ada yang minat isu Palestin.Jangan lupa UMNO sebagaimana Amerika tidak mengiktiraf kerajaan Islam Hamas. Benar ada bantuan kemanusiaan tetapi wajarkah UMNO menafikan dan tidak mengiktiraf menteri luar Hamas Dr Mahmud Zahar semasa persidangan Palestin di Kuala Lumpur beberapa tahun lalu.
UMNO tetep menganggap Hamas sebagai kumpulan pelampau dan pengganas.

9. Terlalu panjang senarai kebobrokan UMNO/BN.Belum cakap tentang isu songlap saham bumiputra berpuluh billion ringgit, sapu duit zakat WP, tipu peneroka Felda dengan saham FGVH sekecil 2.5 % sahaja.Tak cukupkah bukti yang ada? Hutang negara naik menggunung keparas 503 Billion melebihi 55% KNK. Apa lagi bukti yang saudara mahu?

10. PAS dan PR bukan malaikat, tetap manusia...tentu jauh sekali bukan syaitan.Sebagai manuia PAS ada kekurangan dan terdedah kepada khilaf2 manusia biasa.Namun adakah PAS dan PR pernah terpalit sekadar 10 % pun daripada gunung2 kezaliman dan kebejatan UMNO yang penulis senaraikan diatas? Jawapannya tentu tidak.Kalau marah sangat kepada PAS kerana isu2 kalimah Allah dan perpaduan Melayu. Penulis suka bertanya: Tak ada ke langsung baik sangka kepada keilmuan dan kezuhudan Tok2 Guru PAS seperti TG Nik Aziz,TG Hadi Awang ,Dr Harun Din danTG Salleh pondok Sik.Mereka  ada pondok ,masjid sendiri dan melahirkan ratusan ribu anak didik Islam, tetap gigih berdakwah berpuluh tahun, menulis puluhan kitab2 Islam.Percayakah anda mereka adalah pengkhianat Islam dan pembelot kepada agenda menjadikan negara ini negara baik dalam pengampunan Allah.Tak terfikirkah nak ziarah bermuzakarah dengan mereka?

11. Tak bolehkah berbaik sangka dengan ulama2 ini sedangkan Saudara2 sangat berbaik sangka dengan golongan nasionalis pragmatis Melayu.Akhirnya tidakkah saudara2 terfikir sebahagian besar prasangka buruk saudara kepada PAS adalah kerana terpengaruh dengan mainan media cetak dan media TV milik UMNO seperti Utusan Malaysia dan TV3. Akhir kalam nasihat saya jenguk2lah perpustakaan dan jurnal mahkamah malaysia, dah berapa kali media2 milik UMNO tersebut kalah saman fitnah kepada tokoh2 PAS dan PR.Tak terfikirkah saudara juga sedang bergelumang dengan fitnah UMNO akhir zaman? 

1 ulasan:

  1. Berikan ketaatan kepada kumpulan yang wajar ditaati berdasarkan pemikiran syarie dan bukan emosi.

    BalasPadam